Aggteleki Nemzeti Park

0
8 óra
$$$$$
Túra, Kirándulás, Természeti látnivaló (barlang, tanösvény, vízesés, forrás, tó, botanikus kert, arborétum)

Hazánk nemzeti parkjai közül ez az első, amelyet hangsúlyozottan a földtani természeti értékek, a felszíni formák és a felszín alatt húzódó barlangok megóvására hoztak létre Észak-Magyarország karsztvidékén – a hajdani Gömör – Tornai- karszt részeként – a Sajó- és a Hernád folyó között 1985-ben. 

Az Aggteleki Nemzeti Park déli részén, a Szalonna-Rudabányai-hegység területén található Martonyi községtől kb. 3,5 km-re Háromhegyi Pálos templom- és kolostorrom, mely a nemzeti park területén, a Szádvár mellett a legjelentősebb középkori épület, országos jelentőségű műemlék. A Szögliget melletti Szádvár elhelyezkedésével, környezetével kedvelt célpont a látogatók számára, mivel a várromhoz tanösvény vezet valamint a látvány is csodálatos.

A nemzeti park területen 280 darab kisebb-nagyobb barlang található, melyek 1995-ben, a Szlovák-karszt barlangjaival együtt, felkerültek az UNESCO Világörökség listájára.

Minden további információ a nemzeti park felszín alatti és feletti természeti látnivalóiról, tanösvényeiről, kulturális értékeiről, illetve szálláshelyekről, rendezvényekről, táborokról az Igazgatóság honlapja igyekszik naprakész tájékoztatást nyújtani. (www.anp.hu)

Bővebben
Értékelés
Elérhetőség
3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.