Balatonszemes Postamúzeum

0
2 óra
$$$$$
Múzeum, Skanzen

Hunyady család balatonszemesi birtokán a 18. század utolsó negyedében istálló céljaira emelt barokk műemléképület 1962 óta ad otthont a Postamúzeum kiállításainak. A Hírközlési Múzeumi Alapítvány 2003–2004-ben felújíttatta a kincstári tulajdonban lévô patinás ingatlant, s megépíttette a kiállított fogatolt- és gépjárművek, valamint a mozgópostakocsi védelmére szolgáló lábaspajtát. A szépen kialakított udvar méltó környezetet nyújt Trischler Ferenc szobrászművész alkotásának, a hírközlési emlékműnek, amellyel a közeli és távolabbi múltban, a hírvivői szolgálatuk teljesítése közben elhunyt postásoknak, távközlési és műsorszórási dolgozóknak állít közös kegyeleti emléket, egyetlenként Európában. 

A hajdani istállóépületben berendezett a Kocsiszekértől a postaautóig című állandó kiállítás a Postamúzeum járműgyűjteményének válogatott darabjait tárja a közönség elé. Az épület történetéhez is kapcsolódva a kiállítás a postai szállítás történetét mutatja be a 15. századi kocsiszekértől a közelmúlt motoros meghajtású postaautóiig. A több évszázados istállóépületben és a Dunántúl jellegzetes népi gazdasági épületét mintázó lábaspajtában elhelyezett eredeti és modellezett járművek, a korhű postai egyenruhákba öltöztetett bábuk, s a keretekben lévő dokumentumok, fényképek, térképek egy postatörténeti utazásra invitálják a kedves látogatót. 

A Postamúzeum Balatonszemesen az egykori lóváltóállomás épületében és annak udvarán tekinthető meg. Belül a posta levél-, csomag- és személyszállító szolgáltatását mutatja be. Az udvar egy része fedett kocsiszín, ahol elsősorban ló- és motorvontatású szállító járművek hosszú sora látható. A legnagyobb tárgy egy vasúti mozgópostakocsi, amely mindig a mozdony és a személykocsik között volt. A postások utazás közben feldolgozták a leveleket és csomagokat. Az állomásokon egyrészt leadták az ide vonatkozó küldeményeket, másrészt átvették a vonat menetirányába küldött leveleket szabványos postazsákokba csomagolva.

Bővebben
Szolgáltatások
  • Tárlatvezetés
Értékelés
Elérhetőség
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.