Bányászati Múzeum

0
2 óra
$$$$$
Múzeum, Skanzen

A Dornyay Béla Múzeum Bányászati kiállítóhelye Magyarország első, természetes földalatti bányamúzeuma, mely eredetileg működő bányaüzem volt. A földfelszíni kiállításban Nógrád megye szénbányászatának történetével ismerkedhet meg a látogató. Az egykori salgótarjáni bányakolónia területén, a Veremoldal keleti szélén található Európa második, hazánk első, természetes, földalatti szénbányászati múzeuma. A Bányászati kiállítóhelyet mint a nógrádi szénmedence múltját, műszaki emlékeit, a szénbányászat 19-20. századi technológiáját gyűjtő, őrző és bemutató intézményt, a város szívében található József lejtős akna eredeti, épségben lévő vágatrendszerében alakították ki. 

A Bányászati Kiállítóhely udvarán a bányagép-skanzenben az emberi munkát megkönnyítő, külszínen és bányában egykor használt, termelő és a bányatérséget biztosító eszközöket, illetve a szállítóeszközöket tekinthetik meg látogatóink. Látható egy méretarányos aknatorony is. A skanzenben helyeztük el az egykori bányatársulati temetkezési hintót is, mely a múzeum legújabb szerzeménye. 

A bányában 15 C van, ezért a bányalátogatáshoz ajánlott a zárt cipő és a pulóver vagy kiskabát viselete. Kobakot biztosítunk minden látogatónk számára. Az utolsó látogatói csoport indítása a bányába minden nap 15.00 órakor történik. Amennyiben meg szeretné tekinteni a földalatti részt, kérjük, a programszervezésnél ezt vegye figyelembe.

Bővebben
Szolgáltatások
  • Idegenvezetés
Értékelés
Elérhetőség
3100 Salgótarján, Zemlinszky Rezső u. 1
Ma:
08:00 - 16:00
hétfő:
Zárva
kedd:
08:00 - 16:00
szerda:
08:00 - 16:00
csütörtök:
08:00 - 16:00
péntek:
16:00 - 16:00
szombat:
08:00 - 16:00
vasárnap:
08:00 - 16:00
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.