Békéscsabai Evangélikus Nagytemplom

0
1 óra
$$$$$
Templom

A Nagytemplom építése merész vállalkozás volt, mert a gyülekezet csak a maga anyagi erejére támaszkodhatott. Nem volt patrónusa, de volt sok áldozatkész hívő, akik vállalták az építés terhét. 1807-ben tették le az új templom alapkövét remélve, hogy pár év alatt elkészülnek a munkával. Az építés jól haladt mindaddig, míg a napóleoni háború el nem érte hazánkat, s a pénz romlása be nem következett: az elszegényedés miatt 1811-ben elakadt az építkezés. 

Közeledvén a reformáció 300. évfordulója (1817), Uhrin András lelkész híveit buzdította, hogy ,,megfeszítve minden erejüket építsék fel a protestantizmus ezen alföldi várát és bizonyítsák be az ősökhöz méltó hithűségüket”. Ezt követően az építést tovább folytatták. 1824. június 29-én, Péter-Pál napján nagy ünnepség keretében felszentelték a Nagytemplomot. A felszentelés alkalmával a Kistemplomtól a Nagytemplomig akáclombos fasort állítottak. Földművelő ifjak lovas bandériumának sorfala között, harangzúgás kíséretében vonultak a lelkészek, díszvendégek a templomba.

A Nagytemplomban a presbitérium által meghatározott ülésrend szerint foglalt helyet a gyülekezet: a földszinten az idős korúak ültek, az oltárral szembenézve jobbról a férfiak, balról pedig a nők. Az oltár körül és a közlekedőkben álltak a leányok népviseletben. Az első karzaton a rendes padokban a középkorúak, a másodikon a legények ültek lócákon. Egy-egy boltmezőben támlás széken ültek a "custosok", azok a férfiak, akik hosszú pálcájukkal ügyeltek a rendre. A Nagytemplomban, a történelmi Magyarország legnagyobb evangélikus templomának három szintjén közel 3500 ülőhely van.

Bővebben
Szolgáltatások
  • Akadálymentesített
  • Idegenvezetés
Értékelés
0 értékelés
Elérhetőség
5600 Békéscsaba, Luther utca 1.
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.