Kisnánai Várrom és Népi Műemlék

0
2 óra
$$$$$
Vár, Kastély

A kisnánai vár a későközépkori magyar nemesi rezidenciák egyik legszebb emléke. Története jól mutatja a földesúri lakóhelyek fejlődését és átalakulását. A kisnánai vár legendáinak gyökerei az 1400-as évekig nyúlnak vissza. A kastély fából épült, felvonóhidas kaputornya az erődítmény délkeleti sarkában nyílott. Belőle csak a kőfalazattal kibélelt, feltehetően a torony alapozásaként is szolgáló farkasverem maradt ránk a későbbi kő kaputorony mögött. A kastély védőfalait földbevert és ágakkal befont cölöpök alkották. A nyugati oldalon viszont, ahol domb egy nyúlványát árokkal vágták le, erősebb: két sor cölöpből álló, köztük minden bizonnyal földdel tömött palánkot húztak fel, feltehetően, azért, hogy az így kialakított széles és erős falon ágyúkat is felállíthassanak A 14. századi régi udvarházat is belefoglalták a palánkerődítés sarkába. A kisnánai udvarház első erődítése tehát a palánkfal volt, miáltal ebben a korszakban már nem egyszerű udvarháznak, hanem kastélynak kell tekintenünk. 

A 2010-11-ben megvalósuló projekt során az építők megerősítették a várfalakat, és megtörtént az Öreg-torony kicsinosítása is, ahol kiállítótermek várják a látogatókat, valamint egy pompás panorámát kínáló toronyterasz. Az egykori kőtár helyét befedték, ahol szabadtéri rendezvények is tarthatóak. A bortrezor mellett kialakítottak a pincerészben egy többcélú rendezvénytermet is. Az országban harmadikként itt csodálkozhatnak a régmúltra a látogatók a kronoszkópok segítségével, mely azt mutatja meg, milyen lehetett több száz éve a vár. A vár melletti színpad és mobil nézőtér nagyobb létszámú rendezvényekhez biztosít méltó körülményeket. A várba új felvonóhíd is vezet, emellett újdonság az is, hogy kandeláberek szegélyezik a szépen parkosított vársétányt is a bejárattól a felvonóhídig. 

Nem csak történelmi élménnyel hanem, jó ételekkel és kiváló borokkal is várjuk a hozzánk látogatókat. Nyaraljon nálunk és fedezze fel a környék látnivalóit!

Bővebben
Szolgáltatások
  • Gyermekbarát
  • Étkezési lehetőség
  • Szálláslehetőség
Értékelés
Elérhetőség
3264 Kisnána, Béke utca 1.
Ma:
10:00 - 17:00
hétfő:
Zárva
kedd:
10:00 - 17:00
szerda:
10:00 - 17:00
csütörtök:
10:00 - 17:00
péntek:
10:00 - 17:00
szombat:
10:00 - 17:00
vasárnap:
10:00 - 17:00
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.