A borászat
A Dubicz Borászat és Szőlőbirtok egy 115 éves múlttal és 114 hektár saját szőlőültetvénnyel rendelkező, kiemelten fehérborokkal foglalkozó pincészet. A Mátrai borvidék nagyszerű adottságait, a hagyományokat és a legmodernebb technológiát ötvözve, kiváló ár-érték arányú friss, illatos, könnyed boraink mellett, magas beltartalmú reduktív fehérborokat, valamint hordóban erjesztett és érlelt, testesebb borkülönlegességeket is kínálunk.
Szőlőbirtok
A Mátrai Borvidék területét tekintve Magyarország második legnagyobb bortermelő vidéke. A szőlőtermesztésnek és a borászatnak több mint 900 éves hagyománya van ezen a vidéken. A Mátra déli lejtőin már a középkorban is jelentős bortermelés folyt. A táj éghajlata és változatos vulkanikus talaja számos kiváló minőségű szőlő termesztésének kedvez. A hegyvidék védett napsütötte lejtőin termő szőlőkből készült fehér borok friss, virágos és gyümölcsös illatukról híresek. A terület legfontosabb szőlőfajtái többek között az irsai olivér, olaszrizling, leányka, muscat ottonel, szürkebarát, sauvignon blanc és chardonnay. A Mátrai Borvidék adja jelenleg az ország szőlő-bor exportjának a 40%-át.
A szélsőséges, zord időjárástól a Kárpátok által óvott borvidék központja Gyöngyös, ahol a mi borászatunk is működik. A Mátrát borvidékkén a borkedvelő közönség sajnos kevésbé ismerti. 50 év szocialista gazdaság lerombolta az 1000 éves borkészítési hagyományokkal rendelkező vidék jóhírét, de borkészítési kedvét nem és ma újra magas minőségű, kiváló borok készülnek a borvidéken. A Mátra ma is népszerű a túrázók, pihenni vágyók körében, ezért ez inspirálta arculatunkat és a címkéket is.
Jelenleg 114 hektár szőlőültetvényen dolgozunk, melynek túlnyomó része a saját szőlőnk. A folyamatos, új telepítéseinknek köszönhetően egyre jobb minőségű, és a változó piaci igényeknek megfelelő szőlőfajtákat termesztünk és szüretelünk. Birtokunkon elsősorban a hagyományos mátrai fajtákkal dolgozunk.
Szőlőbirtokunkon, a hagyományokon nyugvó borászati technológiákat ötvözzük a modern megoldásokkal. A birtok termése jelenleg éves szinten közel 3000 hektoliter bor előállítását teszi lehetővé, terveink szerint néhány éven belül a kapacitása elérheti az 5600 hektolitert.
Épület és pince
1905-ben alakult át a szövetkezet részvénytársasággá és ugyancsak ebben az évben vásárolták meg a Búzapiacznak nevezett tér északkeleti sarkán lévő Oroszlán Fogadót.
Az épület átalakítása és a pince bővítése megkezdődött, ám a termelés számára az 1906-os esztendőtől tudták birtokba venni az eklektikus stílusban átépített gyönyörű palotát. Az épület alatt található korszerű pincészet ekkor 40.000 hl bor tárolására volt alkalmas. Így az 1906-os évet lehet az első olyan évnek tekinteni, melytől a jelenlegi falak közt borkészítés folyik. Az eredetileg egyszintes dísztelen fogadóépület első átépítése 1909-re fejeződött be. Ekkor épült a kétszintes központi épületrész és ekkor alakították ki az egyszintes északra és délre nyúló épületszárnyakat.
A felújított látványpincékben a látogatók csodálatos időutazást tehetnek a borok világába. A közel 1 km hosszú, körbejárható pincénkben sétálva végigkísérhetik a borászat 110 éves történetét és megtekinthetik a 100 évvel ezelőtt használt 6000 literes, faragott hordókat, az 1960-as években épített 30-80.000 literes betontartályokat és megismerhetik a XXI. század modern acéltartályos technológiáját is.
Az 70 fős kóstolótermünkben vendégeink végigkóstolhatják a borászat teljes kínálatát. Igény esetén borkorcsolyával, falatkákkal, hidegtálakkal vagy melegétellel tesszük teljessé a borkóstolás élményét. Az ételeket a Gyöngyösön méltán híres Kékes Étterem készíti.
A borok bemutatását szakember végzi és kedvező áron a teljes borkínálat megvásárolható a helyszínen.
Képeink segítségével tehet egy gyors utazást a Dubicz pince régi, de mégis modern világába.