A Laposa Birtok Badacsony egyik legkedveltebb borászata, egy igazi családi vállalkozás. Dr. Laposa József és felesége, Nóra a Balaton-felvidék szerelmesei, nászajándékba egy kis présházat kaptak és a birtok, mint borászat már a ’90-es évek elejétől bővülni kezdett. Mára 30 hektáron gazdálkodnak a régió kiemelt vulkanikus területein és a második generáció, Laposa Zsófia, Bence és Lilla irányítja a birtokot és készíti a borokat.
2019-től a feldolgozás a felújított Hableány épületébe költözött, ahol látványpince, borbár, bisztró és borbolt várja a borok szerelmeseit. A pincészetben alapvetően fehérborokat készítenek a badacsonyi borvidékre jellemző, tradicionális, helyi szőlőfajtákból. Évente összesen kb. 350.000 palack Olaszrizling, Rajnai rizling, Szürkebarát, Kéknyelű, Furmint és Juhfark készül náluk, valamint sok házasítás készül. Érdemes megkóstolni a friss, üde, gyümölcsös tételeket, és a hordós, komolyabb borokat is.
A Laposa Gasztrobirtokon belül több helyszínen lehet a borokkal találkozni.
• A Laposa Birtok teraszon megunhatatlan panoráma mellett lehet kóstolni
• A Hablányban üzemlátogatás keretében meg lehet ismerni a borkészítés folyamatát, a konyhában kortárs balatoni bisztró ételeket készítenek
• A friss Terasz a Római út oldalában igazi laza hely, ahol a gyerekeket gyereksarokkal várják, és ahol a hamburgereké a főszerep
• A Szőlőhegy Bisztró a klasszikus ételeket ötvözni a modern konyhatechnológiákkal.
Fontosnak tartják, hogy Badacsonyt és a Badacsonyi borvidéket megismertessék a világgal. Célkitűzésük, hogy megmutassák a fiatalabb generációknak, hogy vidéken is lehet boldogulni.