A Soproni borvidéken a szőlőművelés évezredes hagyománya napjainkig ér. A Taschner nagyszülők borkimérésétől a Schneebergre csodálatos panorámával tekintő borházig hosszú út vezetett.
1995-ben lettem közgazdász, és kezdtem el édesapám mellett dolgozni. Akkor a palackozás körüli teendőket láttam el, valamint a család régi, két évszázados pincéjében fogadtam a vendégeket. 1998 és 2000 között elvégeztem a Kertészeti Egyetem szőlész-borász szakmérnöki képzését, és azóta a mára 29 hektáros szőlőbirtokot igazgatom. Édesapámmal és a borászat csapatával közösen dolgozunk a szőlőben és a pincében, és emellett aktívan részt vállalunk a soproni közösségi bormarketing és a borturizmus szervezésében is.
Ahogy nőttek a szőlőterületeink, szükségünk lett egy nagyobb pincére, így 2004-ben felépítettük a mai Taschner Borházat, ahonnan rendkívüli panoráma nyílik a városra, a környező hegyekre, és jó időben még az osztrák Schneebergre is.
A Pihenőkereszt néven ismert, a város fölé magasodó domboldalon elhelyezkedő épületet a borászati technológiai folyamatoknak megfelelően alakítottuk ki úgy, hogy a pinceszinten helyezkedik el a feldolgozó, az érlelő- és tárolópince, a raktár és a palackozó, míg a földszinten kapott helyet a vinotéka és a borkóstoló helyiség. Így egy helyen folynak a szőlészeti és a borászati munkák, a vendégek részére pedig a pincészet teljes portfólióját, a borokat és a pezsgőket is be tudjuk mutatni.
Taschner Kurt István
Forrás: facebook.com/Taschner Bor- és Pezsgőház ; taschner.hu/