“Alkotás, gondosság, alaposság, értékek, megőrzés, kitartás, szeretet, öröm, szépség, báj, egyszerűség, érzés, értelem, egyediség”
(Zsirai Csaba 1961-2011)
Ezen irányelvek alapján nevelt minket Édesapánk, ezek alapján keltette életre a Zsirai Pincészetet, és ezek alapján törekszünk beteljesíteni az álmát, az örökségét. A természet és a természetesség szeretete, az értékek megőrzése, a magyar bor tisztelete vezérelték, amikor szőlő-, és pincebirtokossá vált és elindult az úton, amelynek köszönhetően ma három jelentős hazai borvidéken vagyunk jelen, és készítünk borokat.
A kezdetben kedvtelésként, a monoton irodai munkából való menekülés reményében induló borászkodás, mára egy több borvidéken is jelen levő, összesen 18 hektár szőlőt művelő Pincészetté nőtte ki magát.
A tokaji borvidéken, Mádon, a villányi borvidéken, Palkonyán valamint a somlói borvidéken, a hegy déli oldalán, Somlóvásárhelyen rendelkezünk pincével, és kizárólag saját szőlőből készítjük a borainkat.” Kiváló termőhely, idevaló fajta, lelkiismeretes gondoskodás, jó esztendő” szerintünk ez a jó borok titka.
Mondhatni ” hungarikumok” előállításán dolgozunk: mindhárom borvidéken próbálkozunk őshonos, már-már feledésbe merült szőlőfajták termesztésével, a fajtáknak megfelelő művelésmód mellett.
Édesapánk hitvallását jelenleg Édesanyánkkal és pár alkalmazottal – akik inkább segítő barátok – visszük tovább, illetve tartjuk életben, törekedve arra, hogy méltó emléket állítsunk neki.
Zsirai Petra és Kata
Szereted a tokaji borokat, de még nem jártál Mádon? Érdekel, hogyan készülnek a boraink? Szívesen körbenéznél egy-két híres dűlőben?
Amennyiben magadra ismertél, akkor várunk Téged egy borkóstolóval egybekötött pincetúrára, akár dűlőlátogatással.
Forrás: facebook.com/zsiraipinceszet