Üdvözöljük a pálinkafogyasztók táborában!
A Vasi Hegyhát varázslatos vidékén ősidők óta növény és gyümölcstermesztéssel foglalkoznak az emberek, az utóbbi évtizedekben pedig mindinkább előtérbe került a gyümölcstermesztés. Ahol pedig gyümölcs van, ott van pálinka is, így folyamatosan alakult a pálinkafőzés hagyománya a térségben.
Birkás István a 80-as évek végén Oszkón kezdett a Magyarországon nagy hagyományokkal bíró pálinkafőzésbe. A pálinkafőzés mellett 20 hektáron kezdett gazdálkodni, ami a kitartó és odaadó munkának köszönhetően évről évre gyarapodott. 2001 táján saját gyümölcsös telepítésébe kezdett, és mivel vasi talaj nem kifejezetten gyümölcstermesztésrevaló, a jó termés érdekében azóta is meszezi a talajt. A gyümölcsös kiépítését követően Birkás István megvásárolta az 1957-ben alapított győrvári pálinkafőzdét, ahol a híres Vasi Hegyháti pálinka készült évtizedeken keresztül. A kissé elavult gépparkot teljes egészében lecserélték nyugati technológiára.
Magától értetődővé vált, hogy saját pálinkaüzem alapításába kell kezdenie, ezért megvásárolta az 1957-ben alapított győrvári pálinkafőzdét, ahol a híres Vasi Hegyháti pálinka készült évtizedeken keresztül. A nagy sikernek köszönhetően 2006-ban elindult a kereskedelmi főzés is, a növekvő igényeknek eleget téve pedig egy újabb főzdét épített a család Győrváron. A termesztéstől időközben különválasztották a pálinkafőzést, így a vállalkozás neve Birkás Pálinka Kft. lett, és megszületett a Birkás Pálinka, mint márka.
Gyártás:
A korszerű főzdéhez épült egy kóstoló terem is, ahol az év mindennapján várja a vendégeket a Birkás család.
A Vasi Hegyhát dombjain, Oszkó településen termett kiváló minőségű, ízletes gyümölcsöket szakértő gondossággal neveljük és védjük, hogy aztán amikor eljön az ideje, tökéletes alapanyagul szolgáljanak a Birkás Pálinkához. A több hektárnyi földterületen alma, körte és vilmoskörte terem, a különlegesebb ízvilágú (galagonya, cigánymeggy, vadcsresznye, vadszilva, málna, stb.) pálinkákhoz a környék gazdáitól vásároljuk az alapanyagot.
A gyümölcsök a leszedését követően bekerülnek gyárunkba, ahol a folyamat első lépéseként magozógépek segítségével „főzhető” állapotba kerülnek. A magozást követően a gyümölcsöket áttesszük fémtartályainkba, ahol irányított erjesztéssel úgynevezett cefrét állítunk elő.
Maga a főzés létlépcsős lepárlásban zajlik, ez azt jelenti, hogy a cefrét, azaz az összegyűjtött, megerjedt gyümölcsöt az üstbe töltjük és megfőzzük. A szilárdanyag az üstben marad, onnan később kiöntjük, az alkohol pedig gőz formájában távozik a csöveken, ezt hívjuk alszesznek. Az alszesz hőcserélős hűtés után kerül a finomító üstbe, itt újból főzzük, a kész pálinka megint csak a hűtőcsövekbe kerül, hogy aztán egy kondérba csöpögjön. Mivel ebben a fázisban még közel 80%-os az alkohol, ezért desztillált vízzel hígítjuk, aszerint, hogy 48 vagy 40 százalékos pálinkát szeretnénk.
Az utolsó lépés pedig – mielőtt a kedves pálinka rajongók asztalára kerül a hungarikum – a palackozás és címkézés, melyet gépekkel és humán erőforrás igénybe vételével végzünk.
Termékeink:
1. 48 fokos pálinkák (alma, törköly, szilva, körte, vilmoskörte, kajszibarack, cseresznye, fürtösmeggy, cigánymeggy, fekete ribizke, fekete szeder, bodza, birsalma)
2. 40 fokos pálinkák (alma, törköly, szilva, körte, vilmoskörte, kajszibarack, cseresznye, fürtösmeggy, cigánymeggy, fekete ribizke, fekete szeder, bodza, birsalma, Otello szőlő, Irsai Olivér szőlő, málna, köszméte, naspolya, házi berkenye, fekete berkenye, vadszilva, vadkörte, vadcseresznye, galagonya, kökény, áfonya)
3. Ágyas pálinkák (ágyas körte, ágyas szilva, ágyas kajszibarack, ágyas vegyes)
4. Mézes pálinkák (mézes meggy, mézes barack, mézes körte, mézes bodza, fahéjas-mézes alma, fahéjas-mézes szilva)
5. Különlegesség (sárgarépa párlat)
Díjaink:
2009 -szilva pálinkánk a II. Keceli Pálinka Ünnepen rendezett pálinkaversenyen elért arany minősítést szerezett
2010- bodza pálinkánk a Vas megyei pálinkaversenyen arany minősítést szerzett
2011 - bodza pálinkánk a 19. Magyar Országos Pálinka,-és Törkölypálinka, Nemzetközi Gyümölcs-és Borpárlat versenyen arany minősítést szerzett
2011 - Birkás István elnyeri az "Év vállalkozója" díjat
2012 - cigánymeggy pálinkánk az V. Keceli pálinkaünnep keretében megrendezett Pálinka-Törkölypálinka és Párlatversenyen "A verseny legjobb kereskedelmi főzött pálinkája" minősítést szerezte
2014 - Birkás István megkapja Vas megyétől a "Kultúra támogatásáért" díjat
Forrás: Birkás Pálinka Official | Facebook