Tokaji Borrégió – Erdőbénye
Egy családi tulajdonban lévő kis birtok, Karádi Szilvia és Berger Zsolt borászata. Vállalkozásunk az ezredfordulón hobbiként indult 0,5 ha szőlőterülettel, 2005-ben vásároltuk meg a borászat központi épületét Erdőbényén és addigra bővítettük 4 ha-ra a birtokot. Szilvia a Zemplénből, a közeli Háromhutáról származik, Zsolt Budapestről.
Tokaji természetesen…
A Tokaji Borvidék hagyományos szőlőfajtáival – Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály – foglalkozunk. Szőlőterületeinket 2017 óta organikus módon műveljük. A termés mennyiségét tőkénként 0,8 – 1,5 kg közötti szintre korlátozzuk.
A borkészítés során arra törekszünk, hogy minél kevesebb beavatkozással hozzuk ki a gyümölcsben rejlő értékeket, mutassuk meg a termőtájra és a szőlőfajtára jellemző illatokat, ízeket és a vulkáni talajra jellemző sós ásványosságot. Éppen ezért borainkat spontán módon erjesztjük, kerüljük a fajélesztők és enzimek használatát, kizárólag természetes derítőszereket használunk és igyekszünk alacsonyan tartani a kén szintjét.
A borászat épülete egy szép régi vincellérházban Erdőbénye központjában. Területeink három dűlőben fekszenek két területről készítünk dűlőszelektált borokat a Palandorról és a Narancsiról. Mindkét dűlő esetében megfogott a táj szépsége, tetszett a név és tetszettek a borok. Mindkettőre jellemző az ásványosság.
Erdőbénye
Miért éppen Erdőbényén kezdtünk egy borászat felépítésébe? Erdőbénye egy erdőkkel és szőlőkkel körülölelt falu a Tokaji Borvidék egy csodálatos medencéjében. Az egykori mezőváros mindmáig megőrizte XIX. század végi jellegét. Dimbes-dombos utcái, ódon házai, hangulatos kertjei, sétára, biciklizésre gondtalan heverészésre csábítják a látogatót. Sokat kirándultunk a környéken, többször megfordultunk Erdőbényén és megfogott ennek a hegyek közé zárt és akkor nagyon elhagyatottnak tűnő falunak a hangulata…. ez talán ellentmondásnak tűnik, de éppen az elhagyatottságban láttuk a lehetőséget, látszott, hogy itt régen, módos gazdák éltek, romosan is vonzóak voltak a paraszt – polgári házak, a domboldalon futó és a patak mellett kanyargó utcák és Erdőbénye mellett szólt az is, hogy itt minden ház, illetve telek alatt szép nagy pince van.
A Palandor
Déli fekvésű dűlő, az egykor Előhegynek nevezett Sajgó-hegy déli fekvésű felső harmadában.
Valamikor a Szepesi Káptalan birtokában volt ez a terület, amit Szirmay Antal 1795-ben első osztályú dűlők között említette.
Agyaggal kevert riolittufa talaj, öreg tőkék. A déli fekvésnek köszönhetően az átlagnál korábban, rendkívül jó mustfokkal szüretelhető innen a szőlő.
A Palandorról készült borokra a körtés birses ízek és egy finom, elegáns minerális sósság jellemző.
A Narancsi
Dél-nyugati fekvésű riolittufa talajú dűlő az Erdőbénye és Tolcsva között húzódó hegyvonulaton. Talaja sárgás színű riolittufa kövekkel teli.
A Narancsin szüretelt borokban az ízben jön is egy erőteljes citrusos, grapefruitos, narancshéjas jegy.
forrás: karadiesberger.hu ; facebook.com/Karádi-Berger-Borászat-128811713809664