Kis családi borászat vagyunk Gyöngyöspatán, 2009 óta foglalkozunk borkészítéssel, jelenleg 3 hektáron. Szőlőinket 2016 óta a Hungária Öko Garancia által ellenőrzött ökológiai gazdálkodás keretében műveljük, saját kezűleg. Tagjai vagyunk a Terra Hungarica közösségnek és alapító tagjai a Magna Mátra egyesületnek, mivel elköteleztük magunkat az ökológiai szőlőtermesztés és a természetes borkészítés mellett.
Célunk minél kevesebb beavatkozással, minél természetesebb módon elősegíteni egy olyan bor megszületését, amely magán hordozza a termőhely értékeit és a fajta legelőnyösebb tulajdonságait. Nem elegendő ugyanis egy jó terroir bort vagy egy jó fajtabort elkészíteni. Meggyőződésünk, hogy mint egy szép borban, ebben is meg kell találni az összhangot. Gyöngyöspatán illetve a Mátrai borvidéken ez komoly feladatot és kihívást jelent az új utat kereső borász számára. Úgy gondoljuk, hogy az üde, friss fehérborok hazájának titulált Mátrai borvidék még nem találta meg igazi arculatát, nem alakult ki egy a borvidékre jellemző és a borvidék tulajdonságaihoz jól igazodó fajtaszerkezet.
Feladatunknak tartjuk segíteni ezt a vidéket az útkeresésben, hogy felzárkózhasson megérdemelt helyére a magyar borvidékek között. Szeretnénk jó adottságú dűlőkben további saját területekre szert tenni és kísérletezni a különböző szőlőfajtákkal, hogy megtaláljuk az adott területre legjobban illőt. Célunk ugyanis olyan szép, kézműves borok elkészítése, melyek visszatükrözik a fajta és a termőterület harmóniáját.
Forrás: kekhegy.hu ; Kékhegy Pince | Facebook