DIÓHÉJBAN
A Losonci pince 6,2 hektáros kis családi birtok, ami saját tulajdonú és bérelt területekből áll.
2004-ben készült el az első borunk; 400 palack olaszrizling az Úrráteszi dűlőből.
A 2004 és 2008 közötti évjáratokat hétvégente, a Főváros és a szőlők között ingázva készítettük el. 2006-ban vettük meg első, présházas pincénket és a geregi kékfrankos területünket.
2008 júliusában kezdtünk főállásban a "birtoképítésbe". Budapestről Gyöngyöspatára költöztünk.
2009-ben került sor a Tőkések Mátrai Kézműves Borászkör első közös bemutatójára. Karner Gáborral és Szecskő Tamással már ezt megelőzen megkezdődött az együttgondolkodás, ami azóta is folyamatos.
2011-ben átvehettük az Év Borászfelfedezettje címet a Borászok Borásza többségében kereskedőkből álló grémiumától.
A 2013-as évjárattól a Gereg dűlőben fekvő területeinken elkezdtük az ökológiai szőlőművelésrevaló átállást. Ebben az évben termőre fordult első saját telepítésű ültetvényünk.
2014-től az összes, általunk művelt területen biogazdálkodást szeretnénk folytatni.
Dűlők: Gereg, Tamás-hegy, Vár megetti, Virág-domb, Hótó, Csákberek, Peres (Gyöngyöspata), Diós, Lógi (Gyöngyöstarján), Sárosberek, Külső-Kajnár (Nagyréde)
Szőlőfajták: rajnai rizling, olaszrizling, zöldveltelini, furmint, hárslevelű, müller thurgau, szürkebarát, pinot noir, kékfrankos, magyar frankos, turán, cabernet franc
Talajtípusok: vörösagyag, sárgaagyag több dűlőben andezites, andezittufás, illetve meszes törmelékkel-málladékkal vegyítve
Borok: Kizárólag palackos kiszerelésben kerülnek forgalomba. Évente hozzávetőleg 10 ezer palack bort készítünk.
Forrás: losonci.hu ; Losonci Pince | Facebook