Ha azt mondom “ecet”, a legtöbbünknek egy zöld műanyag palackba csomagolt savas lé jut az eszébe, ami különösebb aroma nélkül, egyszerűen csak savanyú. Nagyszüleink a salátába is ezt tették, miközben apáink a kávéfőzőt, anyáink a fürdőszoba csapját is ezzel vízkőmentesítették.
Ez a kép az ecetről azonban csupán az egy időre megszakadt, szervetlenné vált hazai gasztronómiai kultúra terméke. Az “ecetespalack-zöld” színét nyomban a szivárvány összes árnyalatára cseréli, mihelyt ellátogatunk a Tokaj Hegy lábánál fekvő Bodrogkeresztúrra, az Acetánia Ecetmúzeumba.
Az Acetánia Ecetmúzeumot a Bor és Gyümölcsecetgyártók Egyesülete alapította azzal a céllal, hogy a hazai bor és gyümölcsecet múlt században megszakadt hagyományának értékeit visszahozza a jelenbe, bemutatva ezt az ősi mesterséget, annak eredetét, tudományos és kulturális hátterét, és nem utolsó sorban termékeinek színes palettáját.
A múzeumban a múlt találkozik a jelennel, átívelve a borecet hagyományának tetszhalott évein. Látogatóink számára a legújabb technika segít betekintést nyújtani a borecet gazdag történetébe, előállításának izgalmas módszereibe. Közben bemutatja az ecetalapanyagok sokszínűségét, alkalmazási lehetőségeinek gazdagságát, sőt, ezen felül vendégeink még meg is ízlelhetik a temérdek különleges gyümölcs és borecet felejthetetlen élményt nyújtó aromáját.
forrás: bodrogkeresztur.hu ; borecet.hu ;